Partiopukeutuminen

Yhtenäinen pukeutuminen luo yhteenkuuluvuutta. Partioasu ja sen tunnukset kertovat meille kantajastaan ja hänen partiotaipaleestaan. Partioasun alkuperäinen tavoite oli häivyttää sen kantajien sosiaalinen asema ja kertoa yhteenkuuluvuudesta. Partioasuun kuuluvat partiohuivi, partiopaita sekä siistit housut tai hame ja siistit kengät. Lisäksi asuun voi kuulua partiovyö, pillinaru ja päähine. Yleisin asun väri on tummansininen, mutta muitakin värejä näkee varsinkin kansainvälisissä tilanteissa.

Kun partiolainen saa paitaansa ensimmäiset merkkinsä, se on iso asia ja kertoo hänelle kasvamisesta ja kehittymisestä partiopolulla. Asun erilaiset merkit ja tunnukset kertovat yhteisistä arvoista ja yhteenkuuluvuudesta, yhdessä tekemisestä ja kasvamisesta partiossa.

Partiohuivi nähdään nykyään lähinnä tunnuksena, mutta alun perin se oli käytännöllinen asuste; se suojasi niskaa auringon paahteelta, se voitiin sitoa suojaamaan suuta ja nenää pölyltä ja sitä saattoi käyttää (niin kuin nykyäänkin opitaan) kolmioliinana ensiaputoiminnassa. Ja mikä hienointa, se myös muistutti cowboyden käyttämää huivia. Partioasuun pukeuduttaessa osoitetaan myös yhtenäisyyttä. Kaikki ovat partiolaisia, mitä muuta he partiotoiminnan ulkopuolella ovatkaan.

Vesilahden Valkohännissä lippukunta antaa partiohuivin lupauksenannon yhteydessä. Sitä ei siis tarvitse itse ostaa. Lupauksenannon yhteydessä saa myös lupausmerkit eli tyttöjen ja poikien maailmanjärjestön merkit.

Partiopaidaksi sudenpennuilla käy tummansininen college tai virallinen sudenpentupusero. Seikkailijasta ylöspäin käytetään virallista partiopaitaa (Vevassa sinistä). Partiopaitoja ja -merkkejä myy Scandinavian Outdoor. Paidan voi ostaa myös käytettynä tutuilta tai vaikkapa Facebookin partiokirpputori-ryhmästä.

Partioasua käytetään aina virallisissa tilanteissa eli silloin kun edustetaan partiolaisena (mm. lupauksenanto, vuosikokous, itsenäisyyspäivän juhla, ansiomerkkien jako, suurleirien avajaiset ja päätösjuhlat). Lisäksi partioasua käytetään myös epävirallisemmissa tilaisuuksissa, mutta näiden osalta pukeutumista voi pohtia tilanteen mukaan. Kannattaa seurailla kokeneempien mallia. Yleensä partiojuttuihin lähtiessä kannattaa ainakin huivi laittaa kaulaan.

Huiviin ja paitaan kiinnitetään merkkejä. Lippukunnalta voi ostaa huivimerkkiä 3 euron hintaan sekä muita hihamerkkejä (2 €/kpl). Koko paketti maksullisia merkkejä huiviin ja paitaan maksaa 11 euroa. Merkkejä voi ostaa muun muassa lupauksenannon yhteydessä. Viikkotoiminnassa ja leireillä tehdään erilaisia suorituksia, joista muodostuu kokonaisuuksia. Kokonaisuuden suorittamisesta saa aina merkin, mikä kiinnitetään partiopaitaan. Nämä merkit lippukunta kustantaa.

Partioasuohje